Logo 112Hilversum

Zomer hitte
Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) di 19 juli 2022, 19:09

Tropische dagen en hete Hilversumse nachten

Laatst bijgewerkt: dinsdag 19:09 uur
HILVERSUM – In het centrum van Hilversum is het op sommige plekken zo’n 2°C warmer dan in het buitengebied. Behalve dan weer op de Groest! Want daar staan veel bomen. In een stad is het altijd warmer dan in de natuur; maar dan ook echt: áltijd.

Omdat gebouwen en wegen meer en langer hitte vasthouden dan bomen en planten, is het altijd warmer in de bebouwde kom. Ook autoverkeer, openbaar vervoer, airconditioning en energieverbruik schroeven de stadse temperaturen op. Bomen en planten zorgen voor schaduw en verdamping. Door verdamping wordt de lucht vochtig en daalt de temperatuur. Eén boom kan net zoveel koelte verspreiden als tien airco’s. De meest effectieve maatregel om hoge temperaturen in de stad tegen te gaan is: meer groen!

Tropische dagen en hete Hilversumse nachten

Op tropische dagen is het warmer dan 30°C. Als het goed is, krijgen we in Hilversum dit jaar te maken met zo’n 3 tropische dagen. Voorspeld is dat Hilversum in 2050, 6 tropische dagen per jaar kent. Het toenemen van het aantal warme, zomerse en tropische dagen zorgt ook dat hittestress door hete nachten vaker voorkomt. Nu ervaren inwoners in het centrum 1,5 week per jaar hittestress door warme nachten. Als je aan de rand van Hilversum woont is dit nu 1 nacht per jaar. Voor 2050 is voorspeld dat inwoners in het centrum 3 weken per jaar hittestress ervaren door warme nachten en de rest van Hilversum 2 weken per jaar.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Hilversum

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Hilversum
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.