Logo 112Hilversum

Redactie landelijk 0 reactie(s) ma 04 juli 2022, 17:38

RIVM en GGD bereidingen nieuwe vaccinatierondes voor

Laatst bijgewerkt: maandag 17:38 uur
NEDERLAND – Het RIVM en de GGD starten met hun voorbereidingen voor een vaccinatiecampagne na de zomer. Dit heeft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan hen gevraagd. Dit betekent onder andere dat de GGD’en kunnen starten met het werven, selecteren en opleiden van personeel voor de uitvoering van nieuwe vaccinatiecampagnes. Er wordt in ieder geval uitgegaan van het vaccineren van de meest kwetsbare groepen na de zomer. Daarnaast wordt rekening gehouden met een scenario waarbij de hele bevolking vanaf 18 jaar een vaccinatie wordt aangeboden.

Minister Kuipers: “Op dit moment zien wij de besmettingen oplopen en daarom monitoren wij scherp. Er is nu geen reden voor een extra vaccinatieronde, maar in de loop van het jaar lijkt dit wel waarschijnlijk. Daarom heb ik het RIVM en de GGD gevraagd om voorbereidingen te treffen zodat als het nodig is er snel gestart kan worden. Uit voorzorg.”

De kans is groot dat na de zomer een nieuwe vaccinatiecampagne zal starten. Dit geldt in de eerste plaats voor de meest kwetsbaren. Omdat leeftijd een belangrijke risicofactor is voor ernstige ziekte door een besmetting met COVID betreft dit vooral ouderen. Zo kunnen we hen beschermen tegen ernstige ziekte in het najaar en de winter. Eventueel kan een vaccinatie worden aangeboden aan meer kwetsbare mensen.

Het Responseteam van het RIVM en het OMT-V (een speciaal OMT-team dat adviseert over vaccinatie) adviseren binnenkort over de noodzaak en exacte doelgroepen van nieuwe vaccinatierondes. De GGD GHOR is gevraagd zich voor te bereiden om in 3 weken tijd van 300.000 naar 500.000 vaccinaties per week te kunnen opschalen. Eventueel kan dit 3 weken daarna worden opgevoerd naar 1,5 miljoen vaccinaties per week. Voor deze opschaling is voldoende geschoold personeel een belangrijke voorwaarde. GGD GHOR Nederland geeft aan dat ze gezien de grote krapte op de arbeidsmarkt op tijd willen starten met opleiden en werven van personeel. Het besluit van minister Kuipers maakt dit mogelijk.

Door nu te starten met de voorbereidingen van deze vaccinatierondes willen alle partijen op tijd klaar staan om te vaccineren wanneer dit nodig is.

Intussen blijft het naleven van de basismaatregelen belangrijk voor jezelf, je naasten en je collega’s. Dat betekent: testen bij klachten, thuisblijven en isolatie na een positieve test, handen wassen en goede ventilatie. Het is ook verstandig om een zelftest te doen als je op bezoek gaat bij een kwetsbaar persoon.

Minister Kuipers benadrukt het belang voor volwassenen van het halen van je vaccinaties. Of dit nu de 1e of 2e prik of de boostvaccinatie of een herhaalprik is als je 60-plusser bent. Dit geldt in het bijzonder voor ouderen en bijvoorbeeld mensen die in de zorg werken.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Hilversum

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Hilversum
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.