
Letselschade: consequenties bij verkeersongeval met kinderen (deel 2)
Laatst bijgewerkt: zondag 11:22 uur
Een advocaat die zich bezighoudt met de behandeling van letselschades van kinderen, geeft niet alleen de kwestie van de aansprakelijkheid alle aandacht. Nog veel meer van belang dan het laten vaststellen van de aansprakelijkheid, zijn er voor een letselschadeadvocaat kwesties in het begeleidingsproces die nog meer prioriteit vragen. Denk bijvoorbeeld maar aan het risico op blijvende lichamelijke beperkingen en de gevolgen daarvan voor het slachtoffertje, de kosten die de ouders maken ten behoeve van de het letselslachtoffer, gemiste schoolkansen, aanpassingen in huis en in het gezin. Alle ontwikkelingen op dat terrein houdt hij/zij nauwlettend in het oog.
Het duurt, zeker bij jonge kinderen, lang voordat een letselschade kan worden afgewikkeld. Bij een verkeersongeval bij kinderen doemen er voor ouders nogal wat problemen op. Naast de belangrijkste vraag, namelijk ‘herstelt mijn kind volledig of niet’ zijn er zeker als volledig herstel uitblijft nogal wat financiële consequenties zowel voor de ouders als voor het slachtoffer. Over de mogelijke vergoedingen werd al eerder geschreven in deel I. (link toevoegen)
Gemiste schoolkansen
Een ander punt is de schade van het slachtoffertje zelf. Een belangrijk onderwerp voor de verzekeraar zijn de gemiste schoolkansen en de eventuele gemiste carrièremogelijkheden van het slachtoffertje. Hierbij moet u denken aan de situatie dat een kind voordat het ongeval gebeurde een VWO-opleiding volgde en nu noodgedwongen moet kiezen voor een lagere opleiding. Deze situatie is vaak bij hersenletsel het geval. Maar ook als het kind door een ongeval bijvoorbeeld één van zijn ledematen verliest, heeft dat nogal wat invloed voor zijn toekomstmogelijkheden.
Voor het bepalen van de toekomstschade moeten alle partijen bij wijze van spreken in de glazen bol kijken om te bepalen hoe het slachtoffertje zich in de toekomst zou hebben ontwikkeld, als het ongeval niet was gebeurd. De schade voor de toekomst bestaat uit het verschil tussen het hypothetische inkomen zonder ongeval (de mogelijkheden die het kind aanvankelijk had voor het ongeval) en de feitelijke resterende scholings- en arbeidsmogelijkheden. In feite is het onmogelijk om bij een jong kind te beoordelen hoe hij zich zou hebben ontwikkeld zonder ongeval. Immers, niet in ieder kind zit de potentie om een topinkomen te verdienen of om naar de universiteit te gaan. Om toch deze schade zo concreet als mogelijk is te bepalen, wordt voor het bepalen van de zogenaamde hypothetische verdiencapaciteit bij jonge kinderen gekeken naar bijvoorbeeld hun intellectuele vaardigheden voordat het ongeval plaats vond, en als het slachtoffer nog niet al minimaal in de bovenbouw zat, de opleiding en de beroepswerkzaamheden van de ouders, de scholing van de broers en zusters, en de maatschappelijke positie van de directe omgeving van het slachtoffer. Voor een buitenstaander komt dit neer op het betere giswerk. Immers niet elk kind van academisch geschoolde ouders heeft het in zich om ook te kunnen studeren.
De advocaat zal beoordelen in hoeverre en voor hoelang er sprake is van schade door studievertraging
Daarnaast is het wel zo eerlijk en redelijk om niet alleen te kijken naar de maatschappelijke positie van de ouders. Kort gezegd, ook een kind van een stratenmaker kan zonder ongeval de capaciteiten hebben gehad voordat het ongeval plaats vond, om bijvoorbeeld een goede chirurg te worden. Daarom wordt ook gekeken naar de ontwikkeling en de interesses van het slachtoffertje zelf, voordat het ongeval plaats vond om te bepalen wat het verlies aan scholings- en carrièremogelijkheden zijn.
Ook de extra schade door het ontstaan van studievertraging bij de schoolloopbaan komt voor vergoeding in aanmerking. Hierbij moet gedacht worden aan de schade die optreedt doordat een kind later de arbeidsmarkt betreedt. Dit is het geval als een kind tijdelijk zijn schoolopleiding moet onderbreken, vanwege bijvoorbeeld de ziekenhuis en revalidatieperiode, ook als er op den duur sprake is van volledig herstel van het kind. Hierbij wordt zo concreet mogelijk gekeken naar de opleiding die het kind volgde ten tijde van het ongeval. Inmiddels is de praktijk zo ver dat voor het soort opleiding dat het slachtoffer volgde ten tijde van het ongeval normbedragen zijn opgesteld. Als het kind onderwijs volgde aan een VMBO/LBO-school geldt op dit moment als normbedrag € 11.500,– per jaar, voor een HBO/VWO student geldt op dit moment het normbedrag van € 17.000,– per jaar. Afwijkende bedragen zijn vanzelfsprekend mogelijk afhankelijk van allerlei persoonlijke omstandigheden. De advocaat zal dan ook samen met de ouders van het slachtoffertje beoordelen in hoeverre en voor hoelang er sprake is van schade door studievertraging.
Nachtmerrie
Een nachtmerrie voor de ouders is de situatie dat het letsel van hun kind zo ernstig is dat ermee rekening moet worden gehouden dat het nooit meer in staat is om voor zichzelf te zorgen, of zelf voor zijn eigen inkomsten te zorgen. In dat geval probeert een advocaat samen met de ouders te kijken naar de toekomst en hierbij de vraag te stellen, hoe je een jong kind een prettige toekomst bezorgt, waarbij hij zeker is van een goede medische en sociale verzorging, zonder dat hij geldzorgen heeft. Hierbij kan je denken aan een speciaal fonds wat opgericht wordt met het doel om steeds voldoende financiële middelen bij de hand te hebben zodat het kind voor de voor juiste woonomstandigheden kan blijven, of hulpmiddelen kan aanschaffen zoals aangepaste vervoermiddelen, zonder dat er financiële beletsels zijn. In zo’n geval staat eerder op de voorgrond dat het slachtoffertje een zo’n prettig financieel zorgeloos mogelijk leven moet krijgen, waarbij de verzekeraar garant staat voor voldoende financiële middelen om dat mogelijk te maken, zonder dat er nog wordt gekeken naar de situatie wat het slachtoffertje had kunnen verdienen als het ongeval niet was gebeurd en op basis daarvan de verzekeraar tot een schadevergoeding komt.
Het is duidelijk dat nog meer dan bij een volwassene, het begroten van de schade van een jong kind en het begeleiden van het schaderegelingproces bij een jonge verkeersslachtoffer maatwerk is. Een LSA- letselschadeadvocaat is zich dan ook terdege bewust van zijn/haar verantwoordelijkheid ten opzichte van zijn jonge cliëntje. U kunt altijd een LSA-advocaat vinden bij u in de buurt via de website van de vereniging van letselschade Advocaten www.lsa.nl.
Hélène van Hout
LSA advocate te Hilversum.
Heeft u een vraag omtrent Letselschade? Stel uw vraag via het contactformulier.
Lees het eerste deel HIER.
Reacties met de meeste stemmen
Actieve discussies
Recente reacties