Logo 112Hilversum

Redactie lokaal 0 reactie(s) wo 30 augustus 2017, 15:51

Burgemeestersbrief update aanpak jeugdoverlast Kleine Driftbuurt

Laatst bijgewerkt: zondag 11:21 uur

Geachte raadsleden,

Graag breng ik u op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de extra maatregelen die we hebben getroffen inzake jongerenoverlast Kleine Driftbuurt.

Allereerst wil ik nogmaals benadrukken dat de aanpak van jeugdoverlast de hoogste prioriteit heeft. En dat alle vormen van discriminatie onacceptabel zijn. Ik veroordeel de discriminerende uitspraken dan ook ten zeerste. Helaas hebben we niet kunnen voorkomen dat de situatie op donderdagmiddag 17 augustus bij de ijssalon is geëscaleerd. Dit heeft een grote impact gehad op de direct betrokkenen en daarnaast is er terecht grote maatschappelijke verontwaardiging. Iedereen die het filmpje heeft gezien, snapt ook dat we dit niet kunnen tolereren in onze samenleving. Tegelijkertijd circuleren er allerlei spookverhalen dat er niets gebeurt of dat de daders niet worden aangepakt. Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar het voorval. Ook worden er namen op Facebook genoemd van jongeren die niets met de situatie te maken hebben. Dit is schadelijk en kan gemakkelijk leiden tot nieuwe slachtoffers en bedreigingen. Verder ondersteun ik het vreedzame initiatief komende zaterdagmiddag bij de ijssalon en zal ik zelf ook langsgaan om mijn betrokkenheid te tonen.

Ik snap de roep om harde straffen voor de daders, maar in onze rechtstaat zijn er naast artikel 1 van de Grondwet ook essentiële uitgangspunten voor het opleggen van straffen. In een rechtsstaat gaan strafbare feiten niet alleen de dader en het slachtoffer aan, maar de hele samenleving. Daarom worden mensen die van een strafbaar feit verdacht worden in het openbaar vervolgd, door het Openbaar Ministerie. Los van de mening van bewoners, ondernemers of een burgemeester: de Officier van justitie beslist of iemand wordt vervolgd of niet. En het is de rechter om in een vonnis tot een veroordeling te komen.

Na 17 augustus zijn er diverse aangiften gedaan bij de politie. Op 22 augustus ben ik persoonlijk langsgegaan bij de ijssalon. Op die dag is er ook contact gelegd tussen de onderneemster met de wijkagent, jeugdagent en buurtcoördinator. Verder is er veel contact met de buurtvereniging. Aan de andere kant hebben jeugdboa’s en jongerenwerkers met ouders en jongeren gesproken. Naast het strafrechtelijke traject willen we werken aan een oplossing waarbij nieuwe overlast wordt voorkomen en de belangen van alle betrokkenen worden meegenomen. Met de ondernemer en betreffende jongeren hebben we afgesproken dat de jeugd niet meer op deze locatie komt. Dit wordt gecontroleerd door jeugdboa’s en politie. Maar met repressie alleen komen we er niet. De samenscholingsverboden vorig jaar in Oost werkten averechts en leidden tot een kat-en-muisspel waarbij de overlast en vernielingen toenamen. Sindsdien zetten we vooral persoonlijke interventies in, zodat de goede niet hoeven te lijden onder de kwaden. Ook zetten we andere instrumenten en acties in die bewezen effectief zijn, hoewel die vaak als slap en soft worden weggezet. Dan heb ik het over thuisgesprekken, persoonsgerichte hulpverlening, inzet jongerenwerk e.d. Niet alle voetbalsupporters zijn hooligans, en niet alle jongeren zijn racistisch straattuig (woorden op social media). Je mag van de overheid verwachten dat we slachtoffers beschermen en dat we tegelijkertijd werken aan dialoog en duurzame oplossingen.

De komende tijd maken we ons sterk om de jeugdoverlast aan te pakken en om te de-escaleren. Van belang is ook de discussie over flexibel cameratoezicht om sneller te kunnen reageren op verstoringen van de openbare orde. Het raadsvoorstel voor aanpassing van onze APV staat op de agenda op 13 september van de commissie Economie en Bestuur. Tegen die tijd zijn de artikel 41 vragen van het CDA over jeugdoverlast ook beantwoord en heeft u de evaluatie van de inzet van de jeugdboa’s middels een raadsinformatiebrief in uw bezit.

 

Hoogachtend,

de burgemeester van Hilversum

P.I. Broertjes

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Hilversum

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Hilversum
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.