Logo 112Hilversum

Redactie algemeen 0 reactie(s) zo 02 oktober 2016, 16:53

Brandweerpost Bussum wint Borsen-trofee

Laatst bijgewerkt: zondag 22 aug 2021 om 11:17 uur

NEDERHORST DEN BERG – Zaterdag 1 oktober werden de jaarlijkse regionale brandweerwedstrijden van Brandweer Gooi en Vechtstreek gehouden in Nederhorst den Berg. De vrijwilligers van post Bussum gingen naar huis met de Borsen-trofee en ‘s-Graveland werd de winnaar op de Tempo-baan.

De regionale brandweerwedstrijden zijn jaarlijkse krachtmeting tussen de vrijwilligers van de verschillende brandweerposten in de Gooi en Vechtstreek. Er werd gestreden op twee banen. De Borsen-baan, een zogeheten ‘112-baan’ met een groot incident en de Tempo-baan, met een ludiek karakter.

Luchtballon gecrasht

Transportbedrijf C. Zwagerman in Nederhorst den Berg was het decor van de officiële brandweerwedstrijd. Een luchtballon had een kraan geraakt en was neergestort op het dak van een loods. De machinist van de kraan, waar op dat moment iemand vanaf aan het bungeejumpen was, was onwel geworden en hing tegen de hendels aan. Hierdoor draaide kraan rondjes, terwijl de bungeejumper nog ondersteboven aan het koord hing. De passagiers van de ballon hadden de crash relatief ongedeerd overleefd, maar stonden op het dak wat in brand was gevlogen door de brander van de ballon. Deze brand was naar binnen geslagen en in de loods, die inmiddels vol stond met rook, waren ook nog slachtoffers aanwezig. Om het geheel nog realistischer te maken waren ook politie en ambulance ter plaatse. Kortom, een ingewikkeld incident, met tal van keuzemomenten en veel mogelijke manieren van optreden.

De brandweermensen worden beoordeeld op het zo snel mogelijk inschatten van de situatie en de beslissing wat te doen en in welke volgorde. Ook wordt er natuurlijk scherp gekeken naar de technisch uitvoering van dit ‘aanvalsplan’.

Na een enerverende dag ging de Borsen-trofee dit jaar naar post Bussum. Laren werd tweede en Muiderberg legde beslag op de derde plaats. ‘s-Graveland, Weesp en Hilversum werden respectievelijk vierde, vijfde en zesde.

Met de ogen dicht

Op de Tempo-baan was door de organisatoren van post Nederhorst den Berg een ogenschijnlijk simpele opdracht uitgezet. De ploegen moesten, zoals dat volgens de boekjes heet, ‘lage druk met verdeelstuk afleggen’. Dat houdt zoveel in als brandweerslangen moeten aansluiten op een waterpunt en de auto, en vervolgens uitrollen naar het te blussen object, in dit geval een brandende auto.

Iets wat onder normale omstandigheden binnen vijf minuten gepiept is. Echter, de Bergers hadden een gemenigheid ingebouwd: de oefening moest geblinddoekt uitgevoerd worden. Dan wordt een eenvoudige handeling die de brandweermensen normaal gesproken ‘met hun ogen dicht doen’ opeens een enorme kluif én het zorgt voor hilarische taferelen. Sommige ploegen belandden in de bosjes, anderen stonden uiteindelijk de toeschouwers te blussen in plaats van de auto.

De ploeg van ‘s-Graveland bleek het sterkst. Weesp en Muiderberg werden tweede en derde. De ploeg van Bussum, die eerder nog triomfeerde op de Borsen-baan, werd hier vierde. Laren en Hilversum sloten de rij.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Hilversum

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Hilversum
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.