Woonzorg Nederland maakt werk van brandveiligheid
Laatst bijgewerkt: zondag 22 aug 2021 om 11:16 uurGOOI EN VECHTSTREEK – Woonzorg Nederland en Brandweer Gooi en Vechtstreek slaan de handen ineen. In het Leen ten Rouwelaarhuis (Willem Bontekoestraat) en het Kortlandhuis (Willem Barentszweg) in Hilversum worden alle 105 seniorenwoningen voorzien van gekoppelde rookmelders. Burgemeester Pieter Broertjes hangt de eerste rookmelder op als aftrap van het project.
Op 16 november 2015 is bij een brand een bewoner om het leven gekomen. Deze trieste gebeurtenis was aanleiding voor Woonzorg Nederland, de eigenaar van deze wooncomplexen, om samen met Brandweer Gooi en Vechtstreek de situatie te evalueren. De seniorenwoningen zijn geen onderdeel van het tussengelegen verpleeghuis Gooiers Erf en zijn daarmee ook niet vanzelfsprekend aangesloten op de brandmeldinstallatie van de instelling. Dit is niet uniek voor dit complex, maar is op meer plaatsen in Nederland het geval.
Koppelen kan levens redden
Tijdens de evaluatie kwamen de brandweermensen op het idee om de rookmelders zodanig te koppelen dat naast de rookmelder in de woning ook de rookmelder in de centrale hal afgaat. Dan wordt niet alleen de bewoner zelf gewaarschuwd, maar wordt ook de omgeving gealarmeerd. Zo kan er sneller en adequater gehandeld worden. Daarnaast kan de koppeling ook andersom werken, waarbij een bewoner gewaarschuwd kan worden voor een brand in de centrale ruimte.
Kopje water
,,Snelheid is essentieel bij het blussen van branden”, zegt brandweercommandant John van der Zwan. ,,Wij gebruiken wel eens als beeldspraak dat in theorie iedere brand kan worden geblust met een kopje water. Als je er maar op tijd bij bent.” Hij hoopt dan ook dat meer organisaties het voorbeeld van Woonzorg Nederland zullen volgen en hun ouderenwoningen voorzien van op deze manier gekoppelde melders. ,,Deze koppeling voorkomt dat er geen alarm wordt geslagen als iemand bijvoorbeeld door rook is bevangen. Doordat ook elders een alarm afgaat zijn er meer mensen die van het gevaar weten en daardoor tijdig de hulpdiensten in kunnen schakelen.” Hoeveel levens dit precies zal redden is natuurlijk niet te zeggen, ,,maar hoe sneller we erbij zijn, hoe minder gevaar”, aldus de commandant.
Herkennen van brandonveiligheid
Deze aanpak sluit goed aan bij het feit dat senioren steeds langer zelfstandig wonen. Aandacht voor brandveiligheid is daarbij essentieel. De brandweer werkt sinds een aantal jaren gericht aan preventie onder de noemer ‘Brandveilig Leven’. De langer zelfstandig wonende oudere is hierbij een belangrijke doelgroep. Brandweer Gooi en Vechtstreek werkt bijvoorbeeld aan het vergroten van de veiligheid van Gooise ouderen door WMO-medewerkers, huishoudelijke hulpen en thuiszorgorganisaties te trainen in het herkennen van brandonveilige situaties en natuurlijk door het geven van voorlichting. Ook is er begin januari een pilot gestart met een Wijkbrandweerman die zich specifiek richt op thuiswonende senioren.
Reacties met de meeste stemmen
Actieve discussies
Recente reacties