Logo 112Hilversum

Redactie 112 0 reactie(s) ma 28 december 2015, 16:21

Regels voor oplaten wensballonnen

Laatst bijgewerkt: zondag 11:15 uur

GOOI EN VECHTSTREEK – In de feestmaand december komen ze weer veelvuldig voor; de wensballonnen. De wensballon is een lampion die, net als de hete luchtballon, werkt op het principe dat warme lucht stijgt. De lucht in de ballon wordt verwarmd door een open vlam die onder de ballon hangt. De wensballon wordt ook wel Thaise ballon, ufoballon, geluksballon, sky lantern of gelukslampion genoemd.

Het gebruik van de wensballon is toegestaan. Echter het aantal plaatsen waar de wensballonnen opgelaten mogen worden is zeer beperkt in de regio. Oplaten mag namelijk niet binnen een straal van 15 kilometer van (zweef)vliegvelden. In Hilversum is een vliegveld. Een straal van 15 kilometer rondom dit vliegveld beslaat het grootste gedeelte van de regio Gooi en Vechtstreek.

Brandweer Gooi en Vechtstreek raadt het gebruik er van af. Wensballonnen kunnen brand veroorzaken. Het zijn namelijk ongeleide projectielen en eens opgelaten heeft men er geen invloed meer op. De wensballon is een fragiel object dat snel kan scheuren of door de invloed van wind als open vuur op ongewenste plaatsen terecht kan komen. In de regio Gooi en Vechtstreek is het oplaten van wensballonnen niet verboden.

Wel heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) hieraan een aantal strikte regels verbonden.
De wensballon mag niet opgelaten worden:
• Bij een windkracht van meer dan 2 Beaufort.
Dit betekend dat hoogstens de bladeren ritselen door de wind! Windkracht 1 of 2 komt bijna niet voor in Nederland, In De Bilt waait de wind gedurende jaarlijks gemiddeld meer dan 95% van het totale aantal uren met windkracht 1 of meer. Hetaantal momenten waarop het is toegestaan om een wensballon op te laten is dus zeer beperkt (max. 18 dagen per jaar).
• Bij regen of zeer vochtige lucht (bijvoorbeeld mist).
• In een periode van droogte.

• Door personen jonger dan 18 jaar.
• Binnenshuis.
• Binnen een straal van 15 kilometer van (zweef)vliegvelden.
In Hilversum is een vliegveld. Een straal van 15 kilometer rondom dit vliegveld beslaat het grootste gedeelte van de regio Gooi en Vechtstreek. Het aantal plaatsen waar de wensballonnen opgelaten mogen worden is dus zeer beperkt. zie hiervoor ook de kaart onderaan dit bericht
• Wanneer er een object aan wordt bevestigd anders dan een door de importeur bijgeleverde kaart.
De kaarten van de importeur moeten aan een aantal strenge veiligheidsregels voldoen. Wanneer u zelf een kaart of een ander object bevestigd aan de ballon is deze mogelijk niet veilig.
• Wanneer het papier van de ballon beschadigd is.
• In de omgeving van hoge objecten (huizen, bomen, etc.).
Tevens wordt het aanbevolen om:
• De ballon met twee mensen op te laten.
• Een wachttijd van 1,5 tot 2 minuten in acht te nemen alvorens de ballon na aansteken los te laten. (De wachttijd is afhankelijk van het type ballon.)
• De ballon zo lang mogelijk na te kijken, zodat bij gevaar nog kan worden ingegrepen.
Tevens dient u bij de aanschaf van een wensballon er op te letten dat deze voldoet aan de eisen van de Voedsel en Warenautoriteit (VWA).

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Hilversum

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Hilversum
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.