Logo 112Hilversum

Redactie 112 0 reactie(s) di 17 november 2015, 14:32

Verdachten van reeks inbraken aangehouden

Laatst bijgewerkt: zondag 11:14 uur

HET GOOI – Het woninginbrakenteam in Zeist heeft op woensdag 11 november zeven verdachten in de leeftijd van 22 t/m 34 jaar uit Bussum, Hilversum en Weesp aangehouden voor een reeks woning- en bedrijfsinbraken.

Aanleiding voor de aanhoudingsactie op 11 november was een woninginbraak in Woudenberg op 1 april 2015. Hier werden op de Koningin Wilhelminalaan inbrekers overlopen door de bewoner en een buurman. Deze mannen zetten de achtervolging in. Eén van de inbrekers sloeg daarop de behulpzame buurman. Hierop moesten zij de achtervolging staken en moest de buurman van de aangever zich laten behandelen aan een hoofdwond. Uit de woning bleken onder andere sieraden gestolen. De daders lieten bij hun vlucht spullen achter. Deze goederen en aanvullend sporenonderzoek waren aanleiding voor de start van een uitgebreid onderzoek.

Verdenkingen
Op basis van de onderzoeksresultaten verdenkt het onderzoeksteam de verdachten van het plegen van tenminste negen woninginbraken in Bussum, Hilversum, Weesp, Woudenberg, Hollandsche Rading en Hoornaar(Zuid-Holland) en van 15 bedrijfsinbraken verspreid over Nederland gepleegd vanaf april 2015. De politie vermoedt dat de verdachten in wisselende samenstelling de inbraken pleegden en dat de woninginbraken waren gericht op het stelen van onder andere geld, sieraden en computerapparatuur.

Actiedag
De aanhoudingsoperatie op woensdag 11 november was op de minuut nauwkeurig voorbereid en vond op acht locaties tegelijkertijd plaats. Dit om te voorkomen dat verdachten elkaar konden tippen en op de vlucht zouden slaan. Na de aanhoudingen hield de politie in zes woningen zoekingen. Hierbij werden diverse goederen in beslag genomen voor nader onderzoek. Onder deze goederen waren sieraden die vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn en verdovende middelen. Daarnaast werd een personenauto in beslag genomen.

Op één van de locaties werd niet de gezochte verdachte aangetroffen maar wel vijf fietsen die bij een inbraak op 7 november in een garage op de Stadhouderslaan in Bussum waren gestolen. De bewoner van het pand, waar de fietsen werden aangetroffen, is op verdenking van heling aangehouden.Deze verdachte is na verhoor heengezonden en zal zich op een later tijdstip voor de rechter moeten verantwoorden.

Vast
Zeven verdachten zijn op vrijdag 13 november voorgeleid bij de rechter-commissaris in Lelystad. Zes van hen zijn voor 14 dagen in bewaring gesteld. De heengezonden persoon blijft verdachte in het onderzoek. De verdachten kregen beperkingen opgelegd en mogen geen contact met elkaar of anderen hebben. Nieuwe aanhoudingen in dit inbrakenonderzoek worden niet uitgesloten.

Top X
De aanpak van woninginbraken heeft een hoge prioriteit bij de politie. Een aantal van de aangehouden verdachten staat hoog op de lijst van notoire inbrekers, de Top X-lijst, in de regio ’t Gooi. Deze lijst komt tot stand door samenwerking tussen het Openbaar Ministerie, Politie en veiligheidspartners zoals gemeenten. De organisaties stellen de lijst samen voor een gerichte persoonsgerichte aanpak om zo delicten te bestrijden.

Verdachte situatie? Bel 112
Een inbraak kan iedereen overkomen en de impact van een inbraak kan bijzonder groot zijn. Bent u thuis, blijf dan goed opletten in uw buurt. Ziet u iemand in de straat die er wellicht niet thuishoort en bijvoorbeeld bij huizen naar binnen kijkt of op de uitkijk lijkt te staan? Bel dan zo snel mogelijk alarmnummer 112.

De politie heeft de hulp van u nodig om de heterdaadkracht te vergroten. Door uw aanwezigheid en alertheid worden potentiële inbrekers ontmoedigd en voorkomt u wellicht een inbraak bij u of bij uw buren. U kunt ook samen met uw wijkgenoten bijdragen aan een veilige woonomgeving. Zo kunt u samen een whatsapp-groep starten, of u kunt zich aanmelden voor Burgernet. In vrijwel alle gemeenten bestaan diverse initiatieven om criminaliteit de kop in te drukken.

Voorkom inbraak

De kans op woninginbraken kunt u verkleinen door een bewakingscamera, elektronische beveiliging en goed hang- en sluitwerk aan te schaffen voorzien van het Politiekeurmerk Veilig Wonen ®. Laat u eens voorlichten door een erkend vakman. Uiteraard zorgt u voor voldoende verlichting rondom huis en geeft u inbrekers geen kans: laat geen ramen openstaan waarbij het makkelijk inklimmen is. Losliggende ladders of opstapjes: zet ze binnen of leg ze vast. Waardevolle spullen bewaart u zoveel mogelijk achter slot en grendel. Meer tips en informatie vindt u op www.enwij.nl en www.betecom.nl.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Hilversum

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Hilversum
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.