Logo 112Hilversum

Redactie 112 0 reactie(s) di 04 augustus 2015, 15:14

Rookmeldercampagne in Ankeveen is een groot succes

Laatst bijgewerkt: zondag 11:13 uur

ANKEVEEN – De rookmeldercampagne die Brandweer Gooi en Vechtstreek (BGV) in april jl. in Ankeveen is begonnen, is een groot succes geworden. De campagne was gericht op het Stichtse End en aanliggende straten. De campagne is in drie maanden uitgerold, waarbij de wijk in drie zones was verdeeld.

De vrijwilligers van post Nederhorst den Berg hebben in totaal 343 woningen bezocht. Vooraf zijn alle bewoners over de komst van de brandweer geïnformeerd.

Met de bewoners van 244 woningen zijn de vrijwilligers in gesprek gegaan; 22 huishoudens gaven aan geen interesse te hebben in het verhaal van de brandweer; bewoners van 99 woningen waren niet thuis. Bij deze woningen heeft de brandweer een brief achtergelaten waarin werd vermeld dat zij aan de deur is geweest en dat de bewoners een (nieuwe) afspraak konden maken. Van deze mogelijkheid hebben acht huishoudens gebruik gemaakt.

Tijdens het huisbezoek voerden de vrijwilligers met toestemming van de bewoners een korte check in de woning uit en plaatsten zij desgewenst direct en zonder kosten een rookmelder in de woning. In totaal zijn op deze manier 61 rookmelders gedurende de campagne in een woning geplaatst. In 27% van de woningen was (nog) geen rookmelder aanwezig.

Verder kregen de bewoners een checklist waarmee zij zelf door hun huis konden gaan om vast te stellen of en zo ja waar zich brandonveilige situaties voor kunnen doen. Meerdere bewoners werden zich zo bewust van het feit dat hun woning minder brandveilig is dan zij dachten. Dit uitte zich in een forse toename van telefonische vragen van bewoners aan de afdeling risicobeheersing en Brandveilig Leven van BGV.

Aan de hand van een vragenlijst peilde de brandweer het brandveiligheidsbewustzijn bij de bewoners, werd hun persoonlijke situatie op het gebied van brandveiligheid bekeken en kregen zij advies over nut en noodzaak van onder andere rookmelders en vluchtwegen. Het grootste deel van de bewoners (56%) gaf aan ‘soms’ over de brandveiligheid na te denken; 8% deed dit ‘nooit.’ De cijfers die bewoners zelf aan de brandveiligheid van hun woning geven, lopen sterk uiteen van een 2 tot een 10. Het gemiddelde cijfer ligt tussen een 7 en een 8.

Het grootste deel van de bewoners van het Stichtse End was positief verrast door de rookmelderactie van de brandweer en deelde complimenten uit voor de professionele manier waarop de brandweer deze campagne heeft uitgevoerd.

Bart IJkhout, postcoördinator van post Nederhorst den Berg: “Behalve dat ik hartstikke blij ben met deze prachtige resultaten van de rookmeldercampagne, wil ik een groot compliment aan de vrijwilligers van mijn post geven. Zij hebben zich voor 100% ingezet om alle woningen in de wijk te bezoeken, huizen te controleren, advies te geven en hier en daar een rookmelder op te hangen. Dit hebben zij van het eerste tot het laatste huis vol overgave en enthousiasme gedaan en het resultaat straalt terecht ook op hen af. Ik ben ontzettend trots op ze.”

Commandant John van der Zwan deelt die mening: “Deze campagne is Ankeveen was een pilot in het kader van het programma Brandveilig Leven. We wisten eerlijk gezegd niet wat we ervan konden verwachten. De vrijwilligers van Nederhorst den Berg hebben deze handschoen opgepakt en zich van begin tot eind van hun goede kant laten zien. Mede daardoor is deze campagne een groot succes geworden, misschien wel groter dan waarop we gehoopt hadden.

Mijn dank gaat dan ook nadrukkelijk naar hen uit. Uiteraard gaan we deze rookmeldercampagne evalueren en bekijken of de campagne in deze vorm regiobreed kan worden ingezet. Maar het zou wel raar zijn als we niet op dit succes zouden voortborduren.”

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Hilversum

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Hilversum
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.