Logo 112Hilversum

Redactie 112 0 reactie(s) di 18 november 2014, 18:14

Maak het inbrekers niet te makkelijk

Laatst bijgewerkt: zondag 11:10 uur

GOOI EN VECHTSTREEK – ‘Inbrekers’ aangehouden dankzij inwoners Bussum en Blaricum tijdens oefening. Stijging woninginbraken Huizen.

 

Overzicht en opvallendheden
In de periode van 10 november tot 17 november 2014 werd 14 keer ingebroken in het gebied Gooi en Vechtstreek, 6 keer gepoogd in te breken en er was 4 insluiping. De buit bestond voornamelijk uit sieraden en laptops.

 

Inbraken per gemeente

  • Hilversum: 4 inbraken, 2 pogingen, 2 insluiping (hotspot Hilversum Zuid)
  • Wijdemeren: 1 inbraak (Kortenhoef), geen pogingen
  • Blaricum: geen inbraken, geen pogingen
  • Laren: 2 inbraken, geen pogingen
  • Bussum: 1 inbraak, 1 poging
  • Huizen: 2 inbraken, 3 pogingen, 1 insluiping
  • Weesp: geen inbraken, geen pogingen
  • Muiden: 2 inbraken, geen pogingen
  • Naarden: 2 inbraken, geen pogingen

 

Maak het inbrekers niet te makkelijk

De landelijke campagne van de rijksoverheid tegen woninginbraken is maandag 17 november van start gegaan. Om inbrekers tegen te houden verrichten wij als politie al veel werk. Deze maanden wordt de aandacht zelfs vergroot door diverse Donker Dagen-acties. De huisbewoner kan ook zelf tegen het dievengilde in actie komen. Op de website kunt u zien wat u kunt doen tegen een woninginbraak!

 

‘Inbrekers’ aangehouden dankzij inwoners Bussum en Blaricum tijdens oefening

BUSSUM/BLARICUM – Bij een inbraakoefening die de politie woensdag 12 november in Bussum en Blaricum hield, zijn nepinbrekers aangehouden, mede dankzij alerte bewoners. Bij deze realistische oefening vroeg de politie via Burgernet medewerking van de inwoners bij de opsporing.

 

De oefening begon met een Burgernetmelding met het signalement van twee van in totaal drie mannen die verdacht werden van inbraak. De agenten die meededen aan de oefening in de wijk kregen dezelfde informatie: het signalement van drie mannen die hadden ingebroken. Alle drie de ‘inbrekers’ konden, mede door tips van bewoners die de politie belden of agenten aanspraken, snel aangehouden worden. Ook een politiehelikopter werd ingezet op zoek naar de verdachten. De drie ‘inbrekers’ waren politiemedewerkers in burger die zich als verdachten voordeden.

 

Bekeken

Zowel de agenten als de nepinbrekers kregen meer inzicht in de medewerking van het publiek. Voor de ‘inbrekers’ was het opvallend hoezeer zij zich opgejaagd voelden door mensen die hen bekeken en vervolgens de politie belden. Een oplettende buurt is dus heel onprettig voor inbrekers. De politie oefent regelmatig werksituaties, maar de samenwerking met bewoners werd tot voor kort niet structureel geoefend. Eén van de doelen is het bellen van 1-1-2 bij verdachte (inbraak)situaties onder de aandacht te brengen bij bewoners. Juist in de strijd tegen inbraken is het heel belangrijk om snel melding te doen via 1-1-2. Door meldingen van bewoners kunnen agenten snel in de juiste richting zoeken en inbraken voorkomen of inbrekers op heterdaad aanhouden.

 

Zowel de politie als de bewoners waren positief over deze oefening, ondanks een kleine storing in het Burgernetsysteem. Niet alle berichten kwamen daardoor goed bij de deelnemers aan. Het hoofddoel van de oefening, burgers betrekken bij het politiewerk, is goed gelukt. Het viel de politieagenten op hoe actief de bewoners meededen aan het zoeken naar de verdachten.

 

Burgernet

Burgernet is een unieke samenwerking tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te vergroten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners, die een spraak of sms-bericht ontvangen met het verzoek uit te kijken naar een persoon of voertuig. Deelnemers kunnen informatie rechtstreeks doorgeven aan de politiemeldkamer. Die informatie wordt direct doorgegeven aan politie in de buurt. Meer informatie over Burgernet is te vinden op www.burgernet.nl. Hier kan men zich ook gratis aanmelden als deelnemer.

 

Het inbrakenoverzicht geeft inwoners van de regio Gooi en Vechtstreek inzicht in woninginbraken in hun omgeving. Het overzicht geeft informatie over hoe vaak is ingebroken, waar is ingebroken en op welke wijze. De politie stelt hoge prioriteit aan het verminderen van het aantal woninginbraken en het oppakken van inbrekers. Meer informatie en tips over hoe de kans op een inbraak te verkleinen is, staat op de website van politie.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Hilversum

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Hilversum
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.