Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 02:24:50 Hilversum Prio Middel Eenheid | Ambulance 14-185

Ambulance 14-185

woensdag 16 oktober 2019

DINSDAG 07|05

Zes tieners opgepakt voor 1 cent betaalfraude met WhatsApp/Marktplaats

De zogenaamde koper zegt dat hij al vaker is opgelicht door mensen die adverteren op een verkoopsite en vraagt de verkoper om 1 cent over te maken via een speciaal betaalverzoek

HILVERSUM - Veel mensen kopen en verkopen tweedehands goederen op online marktplaatsen. Maar zij zijn niet de enige die zich hier ophouden. Ook criminelen maken gebruik van verkoopsites om nietsvermoedende verkopers op te lichten. Na verschillende aangiftes in Laren en Blaricum heeft de politie zes verdachten aangehouden. Ontdek hoe u zich kunt beschermen tegen deze vorm van phishing én hoe u geen geldezel wordt.

 

WhatsApp
Het komt vaker voor dat de politie in een korte periode meerdere aangiftes binnenkrijgt over eenzelfde soort fraude met betaalapps van banken. Onlangs was dit het geval in Laren en Blaricum. Vanaf december 2018 ontvingen we ruim veertig aangiftes waarbij een zogenaamde geïnteresseerde koper op Marktplaats de slachtoffers geld afhandig probeerde te maken via een 1 cent betaalverzoek. Hierbij werden diverse slachtoffers ook bedreigd en afgeperst.

 

Na onderzoek zijn van januari tot en met maart zes verdachten opgepakt. Zij worden verdacht van computervredebreuk, oplichting, bedreiging en/of afpersing. Twee van de zes verdachten waren zogenoemde geldezels. De geldezels zijn twee jongens van 15 en 16 jaar uit Bussum en Hilversum. De andere vier verdachten zijn drie jongens van 16 jaar uit Nederhorst den Berg, Hilversum en Huizen en een man van 19 uit Hengelo. De 16-jarige verdachte uit Huizen en de 19-jarige verdachte zitten nog vast. Het onderzoek loopt nog.

 

Whatsappfraude met 1 cent via Markplaats

  • Adverteerders op verkoopsites worden benaderd door iemand die zich voordoet als potentiele koper.
  • De communicatie wordt voorgezet via WhatsApp.
  • De zogenaamde koper zegt dat hij al vaker is opgelicht door mensen die adverteren op een verkoopsite en vraagt de verkoper om 1 cent over te maken via een speciaal betaalverzoek.
  • Veel mensen voldoen vervolgens aan dit verzoek, omdat ze bedenken dat je je aan één cent geen buil kunt vallen. En dát is precies waar de oplichters op uit zijn. Die ene cent kan u uw bankrekening kosten.
  • De link die de zogenaamde koper stuurt is vals. Het lijkt op een gewone bankwebsite, maar het gaat om een kopiewebsite. Als iemand nietsvermoedend zijn inloggegevens intikt, krijgt de oplichter deze gegevens ook en kan hij of zij de rekening plunderen.
  • Voorkom oplichting. Ontvangt u het verzoek om 1 cent over te maken, zogenaamd om te laten zien dat u te vertrouwen bent? Trap er niet in. Ga niet met deze zogenaamde koper in zee en klik niet op de link.
  • Is het u toch overkomen? Doe meteen aangifte en vertel de politie zoveel mogelijk gegevens van de oplichter die u geld afhandig heeft gemaakt. Waarschuw ook uw bank, zodat er geen geld van uw rekening kan worden gehaald!
Foto's
1/1
Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie

Headlines