Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 20:48:13 Hilversum Prio Middel Eenheid | Ambulance 14-186

Ambulance 14-186

maandag 18 februari 2019

DONDERDAG 12|07

Politie rijdt in onopvallende vrachtwagen om overtredingen te kunnen waarnemen

Bijna 100 bestuurders beboet voor gevaarlijk weggedrag

REGIO - Tijdens twee actiedagen gericht op gevaarlijk rijgedrag ten opzichte van vrachtwagens heeft de politie 96 bekeuringen uitgedeeld. Eén bestuurder moest zijn rijbewijs inleveren. De politie zette een gehuurde onopvallende vrachtwagen in en enkele onopvallende auto's en motoren om de overtredingen te kunnen waarnemen. Alle overtreders werden aan de kant gezet.

 

De politie controleerde dinsdag 10 en woensdag 11 juli tussen 13.00 en 20.30 uur op diverse wegen in Midden-Nederland. Meest in het oog sprong een bestuurder die zojuist aan de kant was gezet omdat hij met zijn mobiele telefoon bezig was tijdens het sturen. Na ontvangst van de bekeuring mocht hij weer verder, waarna hij de vrachtwagen van de politie inhaalde en opnieuw zijn telefoon in de hand bleek te hebben. Dit kwam hem te staan op een tweede bekeuring van 230 euro.

 

Onvoldoende rekening houden met vrachtwagens
Het Verkeershandhavingsteam besloot tot deze themacontrole omdat er geregeld ongevallen plaatsvinden tussen personen- en vrachtauto's. De oorzaak ligt veelal in het feit dat automobilisten, maar ook fietsers, onvoldoende rekening houden met de specifieke kenmerken van een vrachtwagen, zoals beperkt zicht en een langere remweg.

 

Afleiding in het verkeer
Ook zorgt afleiding in het verkeer, zoals bezig zijn met een mobiele telefoon, vaak voor gevaarlijke situaties. In driekwart van de gevallen (72 keer) werd een bekeuring uitgeschreven voor het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het sturen. De meest van deze bestuurders waren bezig om appberichten te lezen of schrijven. Hierin bleken vrachtwagenchauffeurs overigens bijna net zo vaak de fout in te gaan als bestuurders van personenauto's.

 

Weggedrag vrachtwagenchauffeurs
Negen bekeuringen waren voor veel te hard rijden. In één geval moest een bestuurder zijn rijbewijs inleveren omdat hij meer dan 50 kilometer per uur te hard reed. Verder werden vier bekeuringen uitgeschreven voor het rijden over een verdrijvingsvlak en zeven bekeuringen voor diverse overtredingen. Overigens lette de politie ook op gevaarlijk weggedrag van vrachtwagenchauffeurs ten opzichte van andere weggebruikers. Twee truckers werden bekeurd omdat ze een inhaalverbod voor vrachtwagens aan hun laars lapten.

Foto's
1/1
Reacties
Franken zegt: spacer
Wordt tijd voor een punten rijbewijs na een aantal punten rijbewijs kwijt, een bekeuring helpt niet.
13-07-18 10:11
Score: 19
Arjan zegt: spacer
Goedendag..

Beetje jammer dat jullie de onderste kop 'WEGGEDRAG VRACHTWAGENCHAUFFEURS' gebruiken.terwijl in de tekst het over AUTOMOBILISTEN gaat, en als laatste zin om 2 chauffeurs die inhaalden.. bij een grootschalige achtervolging zetten we toch ook niet in de krant.. GROOTSCHALIGE ACHTERVOLGING VAN POLITIEAUTO'S.. !
13-07-18 10:29
Score: 6
a.j.schreuder zegt: spacer
de boetebedragen zijn veel te laag, dit schrikt niet af. Auto en rijbewijs afpakken is veel effectiever.
Daarnaast puntenrijbewijs invoeren.
13-07-18 15:00
Score: 4
bob zegt: spacer
a.j.schreuder die boetes zijn al IDIOOT hoog voor iemand met een laag inkomen. Puntenrijbewijs heeft ook geen enkel nut, dan ga je straks ook strafpunten krijgen voor 3km/h te hard en dat soort onzin of ben je vergeten dat je in nederland woont waar ze je naaien op welke manier dan ook.

Ze moeten die boetes gewoon aan het inkomen gaan koppelen. Voor mij zijn die boetes namelijk idioot hoog. Maar iemand die 50-100.000 per jaar netto verdiend die krijgt een boete van 230 euro, lacht een keer en pakt zijn telefoon gewoon weer opnieuw vast. Maar iemand die minimum loon verdient moet bijna 25% van zijn maandsalaris afstaan voor die bekeuring. Als die persoon die 100.000 per jaar verdient nou ook eens 20% van zijn salaris moet afstaan, oftewel 1650 euro dan moet jij er op letten die die man dan ook zijn telefoon wel weer even weg stopt.
Daarbij moeten ze die telefoon in de hand ook gewoon een boete maken die via de officier van justitie loopt en waarbij je verleden dus ook mee gaat spelen. Zo'n man die binnen een uur gewoon 2 keer gepakt word zou dan in ieder geval een rijontzegging moeten krijgen. Ik vind namelijk iemand die 50km/h te hard rijd op een rustige snelweg een stuk minder gevaarlijk dan iemand die zich wel aan de snelheid houd maar niet op de weg let. De kans dat die persoon die te hard rijd iemand aanrijd is namelijk een stuk kleiner.
13-07-18 22:10
Score: 16
Herman zegt: spacer
Mobiele telefoon afpakken en deze ter plaatse vernietigen.
Dat heeft effect.
15-07-18 13:07
Score: 3
A.Stoutjesdijk zegt: spacer
Als iedereen, dus ook die met een lager inkomen, zich aan de regels houdt hoef je je niet druk te maken over een bekeuring.
22-07-18 09:16
Score: 0
ammet zegt: spacer
Hopende dat ze de fietsers ook eens gaan aanpakken met hun roekeloze gedrag en flinke bekeuringen geven
30-07-18 18:18
Score: 0
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie