Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 20:48:13 Hilversum Prio Middel Eenheid | Ambulance 14-186

Ambulance 14-186

maandag 18 februari 2019

DONDERDAG 02|07

Daling inbraken vasthouden tijdens vakantie?

HILVERSUM/WEESP/HUIZEN - De maand juni daalden na weken van hoge cijfers eindelijk de inbrakencijfers in de Gooi en Vechtstreek.

 

Na een relatief goede periode stegen sinds begin dit jaar de inbrakencijfers in dit gebied. Vooral in Huizen, Hilversum en Weesp zijn meer inbraken gepleegd dan vorig jaar. Politie en gemeente zetten allerlei extra middelen is, van extra opvallende en onopvallende surveillance op hotspots en hottimes, voertuigcontroles bij invalswegen, voorlichtingsavonden en extra aandacht voor het doen en laten van bekende woninginbrekers. In Huizen, Hilversum en Weesp gaat de politie binnenkort starten met facebook. Getuigenoproepen, waarschuwingen en gevonden buit via dit kanaal delen met de buurt, geeft naar verwachting een extra impuls aan de inbrakenbestrijding.

 

Alertheid en aanhoudingen

De extra initiatieven en intensivering van het reguliere politiewerk gaven niet direct resultaat, maar deze aanhoudende focus heeft uiteindelijk toch geleid tot een daling van de inbraken. In de maanden t/m april waren er pieken van 40 tot 53 woninginbraken per week in het district. In de laatste vier weken is er een duidelijke daling zichtbaar tot gemiddeld 18 woninginbraken per week. De extra aandacht, maar ook de aanhoudingen van inbrekers - vaak dankzij meldingen van alerte bewoners - hebben hieraan bijgedragen. Voorbeelden zijn de aanhouding van een bekende inbreker op 10 april en de aanhouding van drie mannen afgelopen weekend in Hornaar, die ervan verdacht worden ook in de regio Gooi en Vechtstreek in te breken. Deze positieve ontwikkeling willen politie en gemeente graag vasthouden.

 

Voorkómen in de zomer

In de vakantieperioden is de trend dat inbraken toenemen. In de zomer wordt veel ingebroken door insluiping. Bij openstaande ramen en deuren zijn inbrekers zó binnen en is de kans dat zij sporen achterlaten - en zo'n inbraak opgelost kan worden - heel klein. Daarnaast laten veel vakantiegangers hun huis zo achter dat duidelijk zichtbaar is dat er niemand thuis is. Goede afspraken met buren over post weghalen en bijvoorbeeld zelf al tijdschakelaars op lampen instellen, kunnen inbraak voorkómen. Om een nieuwe stijging van inbraken te voorkómen, roept de politie op vooral ook deze periode extra alert te zijn en direct 1-1-2 te bellen bij verdachte situaties.