Logo 112Hilversum

Redactie partnerbijdrage 0 reactie(s) di 18 oktober 2022, 20:25

Helikoptergebruik binnen de hulpverlening

Een helikoptervlucht binnen de hulpverlening wordt op verschillende manieren ingezet. U kent vast wel de trauma helikopters, de felgele heli’s die als het nodig is midden op de snelweg landen om zo snel mogelijk hulp te verlenen aan iemand die dat dringend nodig heeft. Het is vaak de snelste manier om een arts ter plaatse te krijgen. Vaak is de politie en ambulance ook al aanwezig zodat er direct professionele hulp kan worden geboden. Indien nodig kan de patiënt ook per helikopter naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis worden overgebracht nadat hij of zij is gestabiliseerd.  

Een helikoptervlucht vanaf Hilversum 

Een helikoptervlucht vanaf Hilversum wordt regelmatig uitgevoerd omdat het helikopter vliegveld centraal in Nederland ligt. Vanaf daar kan een helikopter in relatief korte tijd zo ongeveer alle uithoeken van Nederland bereiken. Het kan bijvoorbeeld gaan om hulpverlening bij reddingswerk op de Noordzee of de Waddenzee. Er kan een schip in moeilijkheden zijn gekomen. Ook wordt vaak met een helikopter gezocht naar drenkelingen, zoals zwemmers die in de problemen zijn gekomen of wanneer iemand overboord slaat van een schip.  

Transport van organen 

Orgaantransplantaties worden in Nederland voornamelijk in het UMC Groningen uitgevoerd. Hierbij is vaak haast geboden omdat een orgaan maar beperkte tijd goed kan worden gehouden. Als de donor wordt geopereerd om organen uit te nemen moeten deze zo snel mogelijk worden vervoerd naar het ziekenhuis om daar bij de ontvanger te worden geplaatst. Hiervoor wordt vaak een helikopter ingezet. Dit transport vindt vaak ook plaats vanuit het buitenland of naar het buitenland. Er is een internationale wachtlijst van patiënten en het orgaan gaat naar degene met de beste match.  

Een blushelikopter aan het werk 

Grote natuurbranden komen helaas steeds vaker voor. Vanwege klimaatverandering stijgt de temperatuur en hebben we te soms te maken met periodes van langdurige droogte. Hierdoor kunnen gemakkelijk natuurbranden ontstaan. In Nederland gaat het vaak om een heidebrand of een brand in de duinen. Maar ook bosbranden zullen in de toekomst wellicht gaan voorkomen, zoals we die nu kennen in onder andere Frankrijk, Griekenland en Portugal. Bij dit soort grootschalige branden worden blushelikopters ingezet. Deze helikopters voor hulpverlening kunnen grote hoeveelheden water op een brandhaard laten neerkomen om het blussen op de grond te ondersteunen.  

De helikopter is veelzijdig inzetbaar 

De helikopter wordt niet voor niets vaak ingezet bij de hulpverlening. Een helikopter is snel en wendbaar en kan op een relatief klein terrein landen en opstijgen. Dit maakt het mogelijk om snel hulpverlening ter plaatse te hebben op locaties die anders lastig snel bereikbaar zijn. 

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Hilversum

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Hilversum
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.