Redactie lokaal 0 reactie(s) ma 06 december 2021, 19:36

Dit is wat het honderdste doelpunt van FC Utrecht met Hilversum te maken heeft

Laatst bijgewerkt: maandag 19:36 uur

Op 25 september 2021 werd het 2500ste doelpunt van FC Utrecht in de Eredivisie gemaakt. Het was de 22-jarige Griekse aanvaller Tasos Douvikas die het doelpunt maakte in de 5-1-overwinning tegen PEC Zwolle. Het eerste Eredivisiedoelpunt ooit werd gemaakt op 19 augustus 1970 door Jan Groenendijk, die later ook zou uitkomen voor Go Ahead Eagles en FC Wageningen. De volgende mijlpaal, het honderdste doelpunt in de Eredivisie, was weggelegd voor iemand die in Hilversum wellicht een belletje doet rinkelen: Karel Bonsink. Voor eeuwig en altijd in de geschiedenisboeken van FC Utrecht en bovenal heel graag gezien in Hilversum.

Via FC Utrecht en Ajax naar Hongkong
Karel Bonsink is een voormalig Nederlands voetballer die tussen 1971 en 1974 voor FC Utrecht speelde, waarna hij naar België trok en er uitkwam voor onder meer RFC de Liège en RWDM. Het zijn clubs die intussen tot de lagere regionen van het Belgische voetbal zijn afgezakt, maar in de jaren 70 was alles anders: er waren nog geen grote televisiedeals, monstercontracten, breedopgezette voetbalweddenschappen en miljoenentransfers. Clubs als RWDM werden in de jaren ’70 al eens Belgisch landskampioen.

Op het hoogtepunt van zijn carrière speelde Karel Bonsink voor Ajax. Memorabel is zijn rol in de verloren bekerfinale van 1980 tegen Feyenoord. Tegen alle afspraken in pakte hij bij een strafschop de bal en schoot aan 110 km/uur richting het doel, recht door het midden en knal op de linkervoet van doelman Joop Hiele. Het werd meteen ook zijn laatste wedstrijd voor de Amsterdammers. Hij pakte zijn biezen en keerde terug naar België, waar RWDM hem met open armen ontving.

Via Stade Rennes belandde hij uiteindelijk in Hongkong, waar hij zijn voetballerscarrière beëindigde. Daar speelde hij een seizoen bij de intussen opgeheven club Seiko SA, waar onder meer René van de Kerkhof en Arie Haan – die met RSC Anderlecht twee keer de Europacup II wist te winnen – ook een jaartje vertoefden.

Trainer van FC Hilversum
Voor Karel Bonsink eindigde zijn actieve voetbalcarrière in Hong Kong, nadat hij er 24 wedstrijden had gespeeld en acht goals wist te maken. Hij legde zich al snel toe op een trainerscarrière en groeide uit tot jeugdtrainer bij FC Utrecht en later zelfs tot assistent-trainer bij NAC Breda.

In 2001 werd hij uiteindelijk hoofdtrainer bij FC Hilversum, dat zijn wedstrijden speelt in het aan het Goois Natuurreservaat Bussumerheide grenzende Sportpark Crailoo. Onder leiding van vader Karel speelde de Vleutenaar Tony Bonsink toen jarenlang topamateurvoetbal in de Tuinstad. Vader Karel zou er tot 2013 hoofdtrainer blijven. In het seizoen 2009/2010 wist hij zelfs de promotie naar de nieuwe Topklasse af te dwingen. In 2015 keerde Karel Bonsink even terug naar Hilversum, waarna hij in 2019 op 68-jarige leeftijd definitief stopte als trainer. Zijn trainerscarrière sloot hij af met een 2-0-nederlaag tegen TOV. Het was niet het afscheid dat de coach van de groen-witten verdiende, maar ’t is mooi geweest.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Hilversum

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Hilversum
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.